Add ki a saját könyved!

Add ki a saját könyved Amazonon!

Sohasem volt még annyira egyszerű a könyvkiadás szerzőként, mint most. Ezt onnan tudom, hogy néhány hónapja én is megtettem. Szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akiket a technikai része rettentene el attól, hogy a saját gondolataikat, történeteiket, ismereteiket megosszák másokkal. Ehhez szeretném egy decemberben készült bejegyzésemet megosztani, ami részletes útmutatóul szolgál ahhoz, hogyan adjunk ki ebookot Amazonon. Nincs több kifogás arra sem, hogy angolul van, mert a bejegyzésben szerepel az is, hogy mit és hová kell írni. Fogadjátok szeretettel, remélem segít, és belevágtok a könyvkiadásba!   ebook   Tehát tegyük fel, hogy megvan a könyv, be van gépelve, megvannak a fejezetcímek, és már tennéd is fel Amazonra, hogy eladhasd. Ehhez a következőkre lesz szükséged:

1. Megfelelő formázás

 1. DOC/DOCX vagy HTML az ajánlott formátum, de ezen kívül fel lehet még tölteni MOBI-t, ePubot, RTF-et, TXT-t és PDF-et is.
 2. betűméretet hiába állítgatod, mert a különböző méretű készülékek miatt úgyis át lesz konvertálva
 3. Színeket nincs feltétlenül értelme használni, mert sokan fekete-fehér ebookolvasón fogják használni
 4. Ha mindenképpen másmilyen formázást akarsz, akkor használd a címsorok beállításait, ez a legtöbb készüléken megmarad, de így sem biztos, hogy mindegyiken. Például én szerettem volna, hogy az alcímek nagybetűkkel legyenek kiírva, ezért az erre vonatkozó címsor formázását ilyenre állítottam. Az előnézetben láttam csak a feltöltést követően, hogy az egyik Kindle ebook olvasón kisbetűkkel jelenítette meg, és csak akkor jelenítette meg azon naggyal, ha kézzel írtam be a nagybetűket, nem pedig címsoros formázással.
 5. Mondj le tehát a formázás legnagyobb részéről, sok időt takarítasz meg magadnak.
 6. Nincs számozott tartalomjegyzék, mivel minden eszközön más-más oldalra kerül egy adott rész, betűmérettől is függően. Azonban tartalomjegyzéket ettől még kell bele tenni a címlap utáni oldalra, belinkelve a megfelelő sorhoz a megfelelő fejezetet. A linkelés így történik.
 7. Jól gondold meg, teszel-e bele képet. Én hiába tettem bele az előírt jpeg formátumban, egyszerűen nem akarta a feltöltés után az előnézetben (preview) megjeleníteni, pedig úgy másoltam be, ahogy írták: nem ctrl+c ctrl+v-vel, hanem rendesen, a menüből kiválasztva irányított beillesztéssel. A hiba okára nem sikerült rájönnöm, pedig több mindennel próbálkoztam. Az előnézetben mindig csekkold, hogy rendesen megjelenik-e a kép.
 8. A formázott felsorolás nem kerül bele a könyvbe, a konvertáláskor elveszik, így ha mindenképpen szeretnél felsorolást, kézzel vidd fel minden esetben, kötőjellel.
 9. címoldalra középre kerüljön fel a cím és alá a szerző, majd szúrj be ide egy oldaltörést.
 10. Szerzői jogok oldal: ez kerüljön a címoldal utáni oldalra, ha belenézel az Amazonos könyvembe (ehhez nem kell letölteni), a második oldalon ez van.
 11. A fejezeteket egymástól szintén oldaltöréssel válaszd el.
 12. Táblázat beszúrása a menüből lehetséges.
 13. Hogy az olvasók a kezdőoldalhoz tudjanak ugrani, a szöveg elé kattints, hogy a kurzor ott legyen, majd Beszúrás/Könyvjelző, és a könyvjelző neve az legyen, hogy “Start” (idézőjel nélkül). Ugyanezt csináld meg a tartalomjegyzékkel, tehát kattints közvetlenül elé a kurzorral, ezután Beszúrás/Könyvjelző, és a könyvjelző neve “TOC” legyen (ezúttal is idézőjel nélkül).
 14. Végül ha kész a doksi, Web Page-ként, tehát htm vagy html-ként mentsd el.

2. A borító

Ezután kelleni fog egy borító, amit kiválaszthatsz előre gyártott borítók közül itt.  Szerintem jobb a saját tervezésű, de nekem a tervezést illetően is vannak ilyen jellegű ambícióim (grafikusi munkákat is vállalok). Viszont, ha nem akarsz ezzel sok időt eltölteni, és pénzt sem akarsz egyáltalán költeni rá, akkor jól jöhetnek az előre elkészített borítók, amik közül a fentebbi linken választhatsz. Ha magadnak csinálod

 •  A formátum legyen JPEG vagy TIFF
 • magasság-szélesség arány 1.6 legyen: az ebookhoz készült borítókat érdemes hosszúkás, állított téglalapban gondolkodva megtervezni, ugyanis ez fog jól kinézni a Kindle-ön.
 • Ha először csinálsz ilyet, nyugodtan nézz körül, és inspirálódj, hogy másoknak milyen van, ezt akkor is érdemes megtenni, ha tervezteted a könyvet, és lementeni párat, amikhez hasonló borítónak te is örülnél a saját könyvedhez.
 • A magassága legalább 1000 pixelnyi, a szélessége pedig legalább 625 pixelnyi legyen, de ez is túl kicsi néhány esetben, a legjobb méret 1563 pixel széles, és 2500 pixel magas. Csináld alapból ilyen méretűre, ne szívasd meg magad úgy, ahogy én annó:D Ezt pl. Paint-ben vagy Power Pointban nem lehet rendesen megcsinálni, így mindenképpen valamilyen rendes szerkesztőprogram kell, pl Windowsra paint.NET,  OS X-re vagy Linuxra a Gimp. Mindkettő ingyenes, nem kell tehát feltétlenül a méregdrága Photoshop.

A borító feltöltése a szöveg feltöltése mellett történik.

3. A szöveg feltöltése

Kész van tehát a htm-ben vagy html-ben lementett dokumentum. A következő lépés az, hogy eldöntöd, hol szeretnéd publikálni. Ehhez tudnod kell, hogy a célközönséged hol vásárol elsősorban. Az én esetembe az Amazon jó választásnak tűnt, mert állásinterjúra készülőknek írtam a könyvet angolul. Ha ezekre rákeresek pár kulcsszóval, akkor látom, hogy mennyi ilyen könyv van, és az értékelések számából kb. meg tudom saccolni, hogy mennyien vették meg. Én nem járok mindig utána a részletes statisztikának (pedig lehet, hogy jobb lenne), de a youtube-on azt látom, hogy átlagosan ha 100 ember megnéz egy videót, abból 1 lájkol (feltételezve, hogy a videó közepesen jó, tehát ez lehet több, de lehet kevesebb is). A lájkolás egyszerűbb, mint véleményt írni, mert az ember csak megnyom egy gombot, tehát egy értékelés írásához még nagyobb nézettség szükséges. Így, úgy sacc perkábéra lehet látni, hogy egy könyvet hányan tölthettek le. Ha látom, hogy van érdeklődés a hasonló könyvekre, és azt is, hogy mekkora, akkor eldönthetem, hogy az adott platformon – jelen esetben az Amazonon – érdemes-e publikálnom. Ha úgy döntöttem, hogy igen, azt is el kell döntenem, hogy adok-e az Amazonnak kizárólagossági jogot cserébe azért, hogy jobb hirdetési lehetőséget ad. Ha úgy döntök, hogy igen, akkor belépek (enroll) a KDP Selectbe, amit 90 naponként hosszabbíthatok meg, ha akarok. Ez alatt az időszak alatt digitális formában kizárólag az Amazon adhatja el a könyvemet (nyomtatott formában eladhatom én is). A promóció miatt szerintem érdemes ezt választani, de ez tényleg attól függ, hogy hol vannak vajon a potenciális olvasóid, mert ha más oldalakon van legalább az 50 %-uk, akkor már igencsak meggondolandó, hogy adsz-e az Amazonnak kizárólagossági jogot.

 1. Ezután felmész az Amazon Kindle Direct Publishing oldalára és bejelentkezel  az amazonos felhasználóneveddel és jelszavaddal, majd
 2. Az Add New Title-re kattintasz.
 3. Ekkor megjelenik a feltöltés oldala, ami 3 fő lépcsőből áll: Your book (ide jönnek a könyvvel kapcsolatos leíró jellegű iformációk), a Rights & Pricing (itt adhatod meg az árat), valamint a KDP Select benefits, amennyiben releváns számodra.
 4. Az első lépés, hogy eldöntöd, részt veszel-e a KDP Selectben, vagy sem. Amennyiben igen, az első dolgod az, hogy kipipáld az Introducing to KDP Selectnél az Enroll this in KDP Select mellett lévő négyzetet. Ez egyben azt is jelenti, hogy a könyved bekerül egy virtuális könyvtárba (ez kötelezően így történik ebben az esetben), és részesülsz a kölcsönzési díjban.
 5. Your book: Ezután be kell írnod a könyvvel kapcsolatos adatokat, ahol zárójelben szerepel az optional szó, ott nem kötelező kitölteni azt a részt: Book name (a könyv címe), This book is part of a series (ez a könyv egy sorozat része, pipáld ki, ha így van, ez esetben meg kell adni a sorozat főcímét, és hogy ez hanyadik része), Edition number (hányadik kiadás), Publisher (kiadó neve, amennyiben van), Description (leírás, ide érdemes beírni azt, ami egy nyomtatott könyv esetében a könyv hátuljára kerülne, tehát hogy miről szól a könyv, kinek és miért jó), Book contributors (a kiadáshoz hozzájárulók, itt legalább egyet meg kell adni: Author (szerző), Editor (szerkesztő), stb., First name (keresztnév), Last name (vezetéknév)), Language (Mivel az Amazon a magyar nyelvet hivatalosan nem támogatja, a feltöltéskor viszont rákérdeznek a könyv nyelvére, és a listán nem szerepel a magyar, így érdemes lehet helyette az angolt megadni. Erre láttam egy példát, magyar könyv, de a kiadás nyelvének angol van megjelölve (belenéztem, és magyar)) Publication date (kiadás napja, ha egy konkrét napra szeretnéd időzíteni), ISBN (amennyiben van, de nem kötelező, magyarországi lakcímmel ingyen lehet igényelni.  Jó ha van, mert könnyebb a könyvre rákeresni, miután bejegyezték, ez a könyv azonosító száma, mint neked a személyid) Verify your publishing rights (vagyis jelentsd ki, hogy ez a saját munkád, itt válaszd a másodikat, amennyiben saját munkáról van szó, ami nem köztulajdon) Target your book customers (vagyis jelöld meg a célcsoportod, jó sok kategória van, nézegetsd meg, hogy a te könyved angolul melyikbe passzol) Search keywords (itt adhatod meg a megfelelő kulcsszavakat, abból is maximum 7-et, ezek lesznek tulajdonképpen a tagek) Upload or create a book cover (vagyis töltsd fel, vagy hozz létre borítót, klikk a Browse for image-re saját borító feltöltéséhez, vagy klikk a Launch Cover Creator beta-ra ha itt akarsz sajátot létrehozni, előre gyártott mintából), ez eltart egy ideig, légy türelemmel. Upload your book file (végre:) most jön a feltöltés, de először katt arra, hogy Do not enable digital rights management, mert ez beépít egy különleges védelmet az ebookodba, amivel nehezebb lesz másoknak leszedni, hogy illegálisan megoszthassák, viszont így egy csomó készüléken nem lehet majd rendesen olvasni a könyved, így én azt javaslom, hogy a másodikat pipáld be). Most katta a Browse-ra, és töltsd fel a htm vagy html fájlt. A feltöltés itt is eltart egy ideig, sétálj addig pár kört a szobában, tegyél fel egy kis gyümölcsteát főni, vagy csinálj valamit addig, pár perc alatt elvileg feltölti. Preview book (ide kattintva megnézheted, hogy fog kinézni egy Kindle-ön, a jobb felső sarokban az ezután betöltő oldalon választhatsz a különböző nézetek közül, pl megnézheted, hogy fog a könyved kinézni iPaden, vagy fekete-fehér Kindle-ön, itt érdemes nagy nyugalommal belenézni, mert a formálás néha fura sorkizárt, és semmit nem tudsz vele csinálni, mert ígyis úgyis ilyenre formázza le, remélhetőleg ha betartottad a formázásnál leírtakat, akkor minimum tűrhetően néz most ki az eredmény:)) Katt a Save and Continue-ra, ha kész, vagy a Save as Draftra, ha még nincs ksz, de mindenképp katt valamelyikre, hogy el legyen mentve, ami eddig felkerült.
 6. Rights & Pricing (itt kell megadnod hogy mennyiért akarod a könyvet értékesíteni, illetve először hogy hány %-át szeretnéd a bevételnek megtartani. Ha a könyved eladható 2.99 és 9.99 dollár között, az jó, mert ebben az esetben kapsz 70%-os jogdíjat, minden más esetben csak 35%-osat.) Verify your publishing territories (válaszd az elsőt (Worldwide), hogy világszerte megjelenhessen) Choose your royalty (70%-osat javaslom a fentebb említett feltételek mellett) A táblázatba elegendő egy helyre beírni az árat, javasolt az amerikai dollárhoz, és ezután a táblázatban megjelenik a többi ár is. Az ár nettó ár, a végső, amazonon megjelen ár 3%-kal több lesz az ÁFA miatt. A Delivery cost-nál látható, hogy érdemes kis méretű fájlt feltölteni, ugyanis annál kevesebb “postázási” díjat kell fizetni érte. Az Estimated Royalty megmutatja, hogy a jutalék és a levont delivery cost után mennyi az, amennyit te kézhez kapsz (aztán majd adózól szépen belőle otthon, vagy ahol laksz). A Kindle Matchbook Program csak akkor releváns, ha előzőleg a könyved nyomtatott formában is fent volt Amazonon, ebben az esetben ha bepipálod, akkor ezek a vásárlók olcsóbban megvehetik a digitális verziót. A Kindle Book Lending (vagyis kölcsönzés) az, amiről már fentebb írtam, ez automatikusan be van pipálva, amennyiben részt veszel a KDP Selectben. Ha nem veszel benne részt, akkor kipipálhatod, ah szeretnéd, hogy a könyvedet digitálisan kölcsönözhessék, és ebből is legyen bevételed (ami ugye, nem biztos, hogy előny, bár nem tudom). By clicking Save and Publish below, I confirm… (Megerősítem, hogy jogosult vagyok a könyv publikálására, eladására, stb.), ezt értelemszerűen ki kell pipálni, addig úgysem enged tovább. Katt a Save and publishra (véégre), és … ekkor kiírja, hogy még várnod kell, akár 12 órát is, hogy a könyvedet leellenőrizzék, és feltegyék. De ha már idáig eljutottál, akkor már a munka nagyja (remélhetőleg) megvan, és remélhetőleg nem fogják visszadobni.
 7. KDP Select Benefits (ha választottad, akkor lehetőséged van két dologra: legkorábban a publikálástól számított 30 nap múlva egy Count down dealt, vagyis visszaszámlálós kedvezményt adni, amikor egy meghatározott ideig olcsóbbá teszed a könyvet, vagy választhatod a Free Book Promotiont, ami lehetővé teszi, hogy maximum 5 napig ingyen add a könyved (Há’ de mér? Mert kellenek az értékelések referenciának, és bizony, ilyenkor sokan letöltik. Gondolj bele, mit veszel a neten meg szívesebben, egy olyan dolgot, amit sokan ajánlanak, vagy amiről nem tudod, hogy milyen tapasztalatok vannak?)

Na ez hosszabb lett, mint eredetileg terveztem (pár sort írni a leglényegesebb dolgokról:D) úgyhogy légyszi, használjátok! Szívesen segítek, ha tudok, ha elakadtok a folyamat valamelyik pontján és lenne egy-egy kérdésetek.  Az info [kukac] dorahunor [pont] com -on vagyok elérhető. Ez a leírás 2013 december 01-én készült. Ha bármilyen eltérést észlelsz a valóság és a leírtak között,  írj az info [kukac] dorahunor [pont] com-ra.  

Címkék:

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!